Brak tej witaminy w organizmie to powód do wypisania zwolnienia

Dodano:
Pigułki Źródło: Unsplash / Andrey Khoviakov
Im większy niedobór tej kluczowej dla organizmu witaminy, tym poważniejsze konsekwencje: zaburzenia równowagi organizmu, obniżony nastrój, problemy z koncentracją i odpornością.

W 2024 roku Polacy spędzili 290 milionów dni na zwolnieniach lekarskich, co oznacza, że lekarze wystawili łącznie 27,4 miliona zaświadczeń lekarskich o czasowej niezdolności do pracy.

ZUS podał, że do końca maja 2025 roku w Polsce wystawiono aż 10,1 miliona zwolnień lekarskich, czyli statystycznie 2/3 pracowników korzystało z L4. Średni czas rekonwalescencji wyniósł dwa tygodnie, co kosztowało firmy około 45 mln zł, ponieważ to pracodawca wypłaca chorobowe za pierwsze 33 dni zwolnienia w roku i 14 dni w przypadku pracowników po 50. roku życia.

Główne przyczyny zwolnień lekarskich Polaków

Z danych ZUS za 2025 rok wynika, że najczęstszą przyczyną absencji chorobowej są:

  • choroby układu oddechowego – to 1 842 224 zwolnienia,
  • urazy i zatrucia – 1 345 049 zwolnień,
  • choroby układu ruchu i urazom ortopedycznym – 1 125 469 przypadków,
  • zaburzenia psychiczne i behawioralne – 492 276 zwolnień.

Ponad 458 tys. zwolnień wystawiono z powodu choroby nowotworowej, a kolejne dotyczyły chorób sercowo-naczyniowych i metabolicznych. Tylko w tylko w pierwszych trzech miesiącach 2025 roku przyczyną 106 zwolnień był niedobór witaminy D.

Co ciekawe, w całym 2024 roku takich zwolnień było 422 – o 77 więcej niż w 2023 roku.

Jak suplementować witaminę D?

Aby uzyskać zwolnienie lekarskie z powodu niedoboru witaminy D, potrzebna jest wizyta u lekarza rodzinnego lub innego specjalisty – podał portal polsatnews.pl. To lekarz ocenia stan zdrowia i decyduje, czy konieczne są dodatkowe badania. Najważniejsze jest badanie krwi, które pozwala sprawdzić poziom witaminy D w surowicy i potwierdzić ewentualny niedobór.

W takiej sytuacji lekarz może zalecić suplementację, a jeśli objawy poważnie utrudniają pracę – wystawić zwolnienie chorobowe.

Zgodnie z zaleceniami Zespołu do spraw Suplementacji Diety, dla osób dorosłych do 75. roku życia dzienna dawka witaminy D powinna wynosić od 800 do 2000 IU, w zależności od masy ciała i podaży tej witaminy w diecie. Wartości te mogą być wyższe u osób starszych lub z ciemną karnacją skóry.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...